Stari centar i nova naselja
Štinjan - pozicija unutar grada Pule

Štinjan je malo mjesto smješteno na brežuljcima i valama iznad sjeverne obale pulskog zaljeva u smjeru Fažane, nasuprot brijunskom otočju. Udaljen od centra Pule cca 7 km, 3 km od skretanja za Fažanu, koja se nalazi 3 Km dalje po skretanju za Štinjan.
Centar mjesta, glavni trg “Štinjanska placa” smješten je na brežuljku nadmorske visine cca 50m.
U centru su osim obnovljenog trga, idealnog za odmor, druženje mještana, dječju igru i održavanje lokalnih manifestacija (fešti, susreta, eko akcija ...) smještena i štinjanska župa sa crkvom i zvonikom, trgovina, trafika, društvena dvorana i drugi sadržaji Mjesnog odbora, područna osnovna škola... Tu je i spomenik žrtvama fažizma u II svjetskom ratu. Sredinom starog Štinjana prolazi ulica popularno zvana "šaliž" koja je prije par stolječa popločana kamenom. Nažalost kameni put je uništen postavljanjem raznih energetskih mreža, a nadležni se, unatoč obečanjima, nisu potrudili vratiti staro stanje, kamen je bačen, a od šaliža je ostalo ime i sramotno devastirani put. Prvi "kulturocid" zbio se devedesetih godina dvadesetog stolječa a posljednji, unatoč upozorenjima mještana 2006 i 2007 godine prilikom uređenja Place, kada je šaliž prekopan od Križa do ulice Pelini i tako ostavljen.

 
U centar se dolazi, nakon skretanja sa fažanske ceste, štinjanskom ulicom (sa nje se nakon 100 m lijevo može skrenuti za Padulj i Veli Vrh), nakon nekoliko stotina metara, lijevo se skreće za nogometno igralište, ulice Pužar i Pelini. Ravno, štinjanskom cestom dolazimo do ulice Fortin (desno) a potom do samog centra - Place.     
Iz centra se zvjezdasto šire prometnice prema svim štinjanskim naseljima i znamenitostima.
Gledano iz smjera Pule lijevo od centra skreće se ulicom Selo put groblja koja se nastavlja u uvalu Zonki i pulsko priobalje, sa ulice Selo se ulijevo, odmah nakon trga skreće prema ulicama Pelini i Pužar a potom i za naselje Valelungu na kojem je odvojak prema vojnim objektima Mulimenti i otok Katarinu.
Ravno od trga se može doći do Puntižele i brijunskog dijela štinjanskog priobalja kroz ulicu Varoš, pokraj Puta za kanalić (koji je pješaćkom stazom spojen sa Štinjanskom uvalom).

Desno od trga, ulicom Baližerka stiže se do Šuride i potom skreće za Hidrobazu (Puntiželu) ili za Fažanu. U nastavku napomenute ulice su ujedno nazivi za novoizgrađena štinjanska naselja.
Sa Baližerke se lijevo odvaja cesta za Hidrobazu (Ulica Puntižela sa odvojcima Valcereš i Trsine), prolazi se pokraj ulice Kašćuni te Kalčeve i ulice Kozada pokraj tkzv. Štancije. Sa tih ulica i Valdemuške ulice može se skrenuti nalijevo i pješaćkim stazama stići do mora (hidrobaza, odmaralište Valbandon).
Desno od Baližerke u smjeru od centra su ulice Lungera, desni krak ulice Puntižela, Prilaz Plazine....