Štinjan danas

Štinjan danas karakterizira naglo i, kao i na cijelom Jadranu, prilično nekontrolirano i neuredno širenje uslijed stambene i turističke izgradnje (primjer na slici - peteroetažna zgrada na padini brežuljka-naselja Kašćuni na kojem su inače predviđene i uglavnom sagrađene obiteljske prizemnice i katnice koje su ovakvom izgradnjom izgubile pogled na more, iako su na vrhu brežuljka).

Mjesto se od povijesne jezgre koncentrirane oko središnjeg trga i župe širi u svim smjerovima a najviše prema sjeverozapadu gdje rastu nove stambene i turističke zone u ulicama Kašćuni, Puntižela, Kozada, Kalčeva, Baližerka, Valdemuška, Prilaz Plazine.
Doseljavanjem novih, mladih obitelji poboljšava se i starosna struktura te je sve više djece a time i potreba za institucijama koje se njima bave (jaslice, vrtić, škola, sportske i kulturne udruge i sadržaji).

Lokalno stanovništvo orjentirano je na ribolov, turizam, građevinarstvo.... ali radno aktivni uglavnom i dalje “putuju” u Pulu i zaposleni su u tamošnjim poduzećima i ustanovama.
Povećanom brigom grada Pule za infrastrukturu, a nakon dugogodišnjeg zaostajanja, stvaraju se uvjeti i za rast male privrede, turizma, ulaganja u nova radna mjesta a prvenstveni skok u zapošljavanju očekuje se nakon realizacije projekata Brijuni Rivijera (hoteli, lučice...) i rasta turističkih aktivnosti.

No još je mnogo toga potrebno da bi Štinjan postao pravo naselje, ugodno za život domačinima i gostima jer je potrebno nadoknaditi dugogodišnje zaostajanje, kako u infrastukturi, tako i u privredi i društvenim i ostalim aktivnostima i resursima za kojima mještani naprosto vape. 

Ove stranice na neki način predstavljaju apel svim nadležnima i svima nama da se pokrenemo, uredimo naše mjesto i učinimo život u njemu kvalitetnim za sve uzraste.