Pranje ruku / preuzeto od Zavoda za javno zdravstvo

 

Ove upute namijenjene su profesionalcima koji dolaze u kontakt sa hranom i ljudima ali savjetujemo da ih, i ako ne spadate u tu kategoriju, pažljivo pročitate. 

Faze pranja ruku:

  1. Skinite nakit i/ili ručni sat (radnici sa hranom ih ne smiju nositi kao niti imati nalakirane niti dugačke nokte (ne duže od 1 mm)
  2. Ruke isperite u toploj tekućoj vodi.
  3. Tekućim sapunom nasapunajte ruke, dobro trljajući dlanove i prostor između prstiju barem pola minute.
  4. Ukoliko imate nečistoće ispod noktiju ili dublje u porama koristite četkicu i dobro isčetkajte.
  5. Isperite ruke u toploj tekućoj vodi.
  6. Uzmite sredstvo za dezinfekciju (ako nije bilo pridodano u tekući sapun) i dobro istrljajte ruke.
  7. Dobro isperite ruke pod toplom tekućom vodom.
  8. Posušite ruke papirnatim ručnikom (ako imate obične slavine ili mješalicu) ili sušilom za ruke (ako imate slavine na senzor, nožnu pedalu).
  9. Ukoliko imate običnu slavinu ili mješalicu zatvorite ju papirnatim ručnikom.
  10. Papirnati ručnik bacite u koš za smeće.

Pazite da si ne zagadite ruke dirajući okolne predmete ili ručku na bravi kad izlazite iz zahoda.