Pet ključeva za sigurniju hranu / preuzeto od Zavoda za javno zdravstvo

Namijenjeno profesionalcima koji rade s hranom ali nije naodmet da svi pročitaju, upamte i koriste niže navedene savjete:

Održavajte čistoću

  • Perite ruke prije upotrebe hrane i često za vrijeme pripreme hrane
  • Perite ruke nakon obavljanja nužde
  • Perite i sterilizirajte sve površine, pribor i posuđe kojim se koristite za pripremu hrane
  • Zaštitite kuhinju i hranu od insekata, nametnika i drugih životinja

Odvojite kuhanu hranu od sirove

  • Odvojite sirovo meso, perad i plodove mora od ostale hrane
  • Upotrebljavajte posebnu opremu i pribor kao što su noževi i daske za rezanje namirnica za sirovu hranu
  • Čuvajte hranu u posudama kako biste izbjegli međusobni dodir sirovih i tehnički obrađenih namirnica

 Potpuno termički obradite

  • Hranu temeljito prokuhajte ili ispecite, osobito meso, perad, jaja i plodove mora
  • Hranu kao što su juhe i gulaši pustite da zavre da budete sigurni da se kuhaju pri 700C. Za meso i perad provjerite je li njihov sok bistar, a ne ružičaste boje. Bilo bi najbolje da upotrijebite termometar
  • Temeljito podgrijte već skuhanu hranu

 Čuvajte hranu pri sigurnim temperaturama

  • Ne ostavljajte skuhanu ili pečenu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata
  • Brzo spremite u hladnjak svu skuhanu ili pečenu i lako pokvarljivu hranu (po mogućnosti ispod 50C)
  • Držite skuhanu ili pečenu hranu na toplom (iznad 600C) prije posluživanja
  • Ne pohranjujte hranu predugo, čak ni u hladnjaku
  • Ne odmrzavajte smrznutu hranu na sobnoj temperaturi

Upotrebljavajte sigurnu vodu i sirove namirnice

  • Upotrebljavajte sigurnu vodu ili je prokuhavajte da je učinite sigurnom
  • Odaberite svježe i zdrave namirnice
  • Odaberite namirnice koje su termički obrađene, kao što je pasterizirano mlijeko
  • Perite voće i povrće, osobito ako se jede sirovo
  • Ne upotrebljavajte hranu kojoj je istekao rok trajanja