26.11.2022. 13:14 Starost: 2 yrs

Otkrivena obnovljena spomen ploča Jurici Kalcu

Autor/ica: Bojan Vuk

UABA i MO Štinjan vratili (obnovljenu) spomen ploču na rodnu kuću našem narodnom heroju

Danas je u našen mjestu organizirana mala svećanost  na kojoj je na rodnoj kući Jurice Kalca otkrivena obnovljena spomen ploča našem junaku koji je dao živod za oslobođenje naše domovine od fašističkih okupatora i njihovih domačih partnera.
Nakon otkrivanja ploče prisutni mještani ali i gosti iz Pule nastavili su kratko druženje u prostorijama MO Štinjan pri čemu je povjesničar prof. Igor Jovanović održao predavanje o životu i djelu Jurice Kalca.
Zahvaljujemo svima koji su uveličali našu svečanost a posebne zahvale idu Kamen Pazinu koji je izradio i donirao repliku ploče iz 1959.g., našem majstoru Modrušan Josipu koji ju je vješto montirao, predsjedniku Vijeća MO Nikoli Zgonjaninu koji je dao veliki obol u organizaciji svečanosti i suradnji sa Kamen Pazinom, Luki Radoli i Ivanu Mašeniju koji su mu pri tome pomogli, profesoru Igoru Jovanoviću koji se uvijek uključuje u sve naše akcije vezane za antifašistički pokret i borbu te Draganu Perhatu, nećaku Jurice Kalca koji je sačuvao staru ploču i omogučio da se nova montira na njegovu kuću.

Izvrsnu reportažu o kompletnoj manifestaciji sačinila je naša sumještanka gđa Borka Petrović kojoj također zahvaljujemo na praćenju naših aktivnosti.

Reportažu na portalu Istra24 možete pogledati ovdje.

Reportažu iz Glasa Istre pogledajte ovdje.

Više slika pogledajte u albumu